Konkurs är en tuff verklighet för många företag och företagare. Trots höga ambitioner och hårt arbete kan det ibland hända att det inte går som man har tänkt sig. När tillgångarna är slut och skulderna har blivit för stora kan det vara dags att ta beslutet att ansöka om konkurs. Men vad innebär det egentligen och när är det rätt att ta steget?
Det finns flera anledningar till varför man kan behöva ansöka om konkurs. Det kan handla om en verksamhet som inte längre går att driva ekonomiskt på grund av för höga kostnader eller för låg efterfrågan på produkter eller tjänster. Det kan också vara så att marknadsföringen inte har fungerat eller att det har inträffat en kris, som till exempel en pandemi, som har påverkat företagets möjligheter att göra vinst.
Att ansöka om konkurs är ett stort steg och en sista utväg när alla andra möjligheter har prövats. Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och inse när det inte längre finns någon möjlighet att vända verksamheten till det bättre. Om man väljer att vänta för länge kan det leda till ännu större skulder och problem för både företaget och dess ägare.
Vid en konkursansökan går processen vidare till tingsrätten. Vid utfallet av konkursen används samtliga tillgångar som företaget har kvar för att betala skulderna till dess borgenärer. Detta innebär att man som företagare kan förlora allt man har investerat i verksamheten, och även personligt ansvar kan åläggas.